Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Громадськість вимагає вибачень від Першого національного за глузування над українською мовою в ефірі

Розмір тексту:   Розділ: Новини телекомпаній Опублікував: Володимир Мула7 серпня 2012 р., 12:21
Громадськість вимагає вибачень від Першого національного за глузування над українською мовою в ефірі

Журналісти та представники громадськості вимагають від керівництва Першого національного каналу збільшити квоту української мови в олімпійських ефірах, а також перепросити за глузування щодо української мови.

Про це йдеться в їх відкритому листі гендиректору Національної телекомпанії України Єгору Бенкендорфу.

Ініціаторами звернення стали журналісти видання "Україна молода" Дмитро Лиховій та Леся Шовкун. Усього під листом підписалися 137 представників громадськості.

Журналісти звертають увагу на дискримінаційні висловлювання російськомовних ведучих щодо української мови: "У наруги теж є свої апогеї. В коментуванні Олімпіади на Першому національному телеканалі таким стало запрошення в ефір російського ведучого Дмитра Волкова. 30 липня ввечері його запросили коментувати змагання плавців в "Акватик-центрі", і пан Волков дозволив собі в прямому ефірі глузування над українською мовою як такою - українську назвав "діалектом слов'янської мови". Це визначення різонуло слух мільйонів українських телеглядачів", - сказано в листі. Вони вказали, при цьому співведучі Волкова навіть не спромоглися виправити його або зробити зауваження.

На думку журналістів, зважаючи на те, що НТКУ - державний канал і існує на кошти платників податків, він повинен з особливою ретельністю дотримуватися Конституції і мовного законодавства.

"Ми вважаємо порушенням своїх громадянських прав той факт, що в ефірі Першого національного у коментарі ХХХ літніх Олімпійських ігор українська - державна - мова перебуває на других ролях, тоді як російська - переважає", - йдеться в листі.

Як зазначають журналісти, під час змагань майже з кожного виду спорту, зокрема, що транслюються в прайм-тайм, україномовного коментатора супроводжує російськомовний. Також мова програми "Олімпійських пристрастей" майже повністю російська, особливо у вечірніх слотах. "І, якщо б ще російськомовні ведучі були професіоналами своєї справи, від яких неможливо відмовитися з міркувань професіоналізму або рейтингу. Але це зовсім не так. Ведення "Олімпійських пристрастей" - переважно мляве, інертне, низького професіоналізму. Перший національний став обурювати україномовну громадськість вже з самого початку Олімпіади-2012 - з церемонії відкриття, яку зі студії в Києві коментували четверо російськомовних ведучих і лише один україномовний", - висловили в листі своє обурення журналісти та активісти.

Саме тому вони вимагають від керівництва НТКУ змінити мовні співвідношення в коментуванні Олімпіади на користь української мови, забезпечити не менш як 75-відсоткову квоту української мови в ефірах Олімпійських пристрастей із Савіком Шустером. Також медійники вимагають, щоб НТКУ перепросила українське суспільство за образу на його адресу, що прозвучала з вуст російського коментатора Дмитра Волкова, і перепрошень від самого Волкова.

"Дискримінація української мови в олімпійському ефірі - образа патріотичних почуттів мільйонів українців", - сказано в листі.

У разі невиконання вимог журналісти залишають за собою право звернутися до суду.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: Корреспондент
Теги: Перший національний 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (10)

 
  • 33
    7 серпня 2012 р.
    Відповісти
    ДА ПРОСТО НЕ СМОТРЕТЬ ЭТОТ КАНАЛ!.ЭТО ПРОСТО УРОДСТВО.
  • Nick
    7 серпня 2012 р.
    Відповісти
    Позор. С такими ляпами канал не достоин именоваться национальным. Тем более первым.
  • 137гоблинов
    7 серпня 2012 р.
    Відповісти
    137 озабоченных националистов. Вам, что делать нечего? Когда я смотрю разные каналы(называть не буду) и там идет такой язык, который пытаются выдать за украинский, что Шевченко с Франко в гробу уже не раз перевернулись. Ни в одном академическом словаре нет таких украинских слов галицайского происхождения, которые я слышу каждый вечер из "правильных"каналов. Приглашают русских комментаторов не от хорошей жизни. Своих грамотных нет - одни свидомые. Пусть бы лучше спорт изучали, чтобы комментировать например как Уткин или Гусев, а не упражняться в словоблудии.
    • Українець
      7 серпня 2012 р.
      Відповісти
      Національний канал має бути національним. Гнати нахер звідти всіляких кацапів і москальських виблядків. І тебе заодно.
  • ЗНАЙ
    7 серпня 2012 р.
    Відповісти
    "Занимаясь долгое время сравнением арийских языков,я пришел в убеждение,что малороссийский язык не только старше всех словянских,не исключая так называемого старословянского,но и санскритского,греческого,латинского и прочих арийских"."Малороссийский язык действительный источник древних языков".(Михаил Красуский,польский и русский филолог,1879г.)."Англійська та більшість інших європейських мов походять із прамови,якою розмовляли десь пять тисяч років тому в Південній Русі".(Річард М.Вільсон,професор із Британії).Российский историк Ключеский ещё во времена царские ответил на вопрос какой был язык Киевской Руси: "да тот самый господа, на котором и сейчас селяне под Киевом разговаривают".
  • НАРОД
    7 серпня 2012 р.
    Відповісти
    Приголомшливе твердження Покровського про 80% чудської крові руйнує основні засади великодержавної історіографії, зокрема, робить міфічною ідею панславізму і “старшебратства”. “На території Суздальського, Владімірського, Московського князівств основним населенням були фінські племена — меря, весь, мурома та інші. Вони були поглинуті пришельцями з півдня, християнізовані, втратили свою мову і стали говорити мовою колонізаторів. М. Н. Покровський, ортодоксальний марксист, що не надавав значення національним проблемам, вважав, що великоруси є етнічною сумішшю, в якій фінам належать 4/5, а слов’янам — 1/5”.
  • Палій
    7 серпня 2012 р.
    Відповісти
    На палю цього Волкова, на палю.
  • Віктор Борківський
    7 серпня 2012 р.
    Відповісти
    Не личить нащадку графів Бенкедорфів насміхатися на мовою народу, з яким він живе та на землях якого він живе і говорю це я - нащадок графів Дунін-Борковських. Не по дворяськи це, не інтелігентно, а то і на дуель, за образу народу і нації, можна нарватися.
    • Петр
      7 серпня 2012 р.
      Відповісти
      Как надоел пиар бандеровцев. Самые посредственные бездельники журналисты галицаи так и лезут в любую щель. Когда уже будет подписан "ЯЗЫК" и закончится бадяга с языком
      • Галіцай
        7 серпня 2012 р.
        Відповісти
        Пьйотр - ідітє на*уй. Так Вам панятна?