Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Денис Босянок: "Я не хочу працювати на телеканалі "Футбол"

Розмір тексту:   Розділ: Інтерв'ю Опублікував: Володимир Мула14 лютого 2014 р., 13:57
Денис Босянок: "Я не хочу працювати на телеканалі "Футбол"

Провідний український коментатор відверто та цікаво розповів, чому відмовив телеканалу "Футбол", а також описав побачене на київських барикадах.

Восьмого лютого Денису Босянку виповнилося сорок років. Улюблений багатьма майстер поетичного ефіру не зупиняється на досягнутому. "Дивлюся лише вперед", - піднесено запевнив Ден автора цих рядків. Наша розмова відбулася через кілька днів після ювілею.

- Денисе, ви розміняли п'ятий десяток років. Щось від цього у вашому житті принципово змінилося? З якими думками подолали ювілейну позначку?

- Я не дуже задумувався про цифру - що вона якась межова або визначальна для мене. Я не бачу в цьому сенсу, бо дивлюся лише вперед. Головне - дивитися вперед, на горизонт, а не озиратися назад. Почнеш озиратися, рахувати, що зробив - вважай, ти вже не йдеш, а стоїш на місці.

- Ваш колега Дмитро Джулай у Твіттері написав так: "Сьогодні 40 чесній, щирій, сильній та справді вільній людині. Людині з великим серцем. Ми обов'язково знову працюватимемо разом". Ви також вірите, що доля знову зведе вас за одним мікрофоном?

- Джул мені сам це сказав по телефону, коли вітав із Днем народження. Звісно, я вірю. Аякже! Дуже хочу, щоб Дмитро повернувся, бо він там мучиться (принаймні, я так думаю). Джулай має працювати на рідній землі, у себе вдома.

- Можливо, не зовсім коректне запитання, але чи був у вас кращий напарник?

- Мені завжди було комфортно і цікаво працювати з Джулаєм. Так багато, як з ним, я не працював ні з ким. Були фахівці, хокеїсти, футболістів - менше, але такого органічного взаєморозуміння, як з Джулом, у мене, напевно, вже й ні з ким не буде. Ми дуже давно працюємо і, відповідно, гарно один одного знаємо.

Я не хочу працювати на телеканалі "Футбол". Чому? Тому що для мене важливо - де ти працюєш. Для мене важливо, хто навколо тебе. Там я не хочу працювати

- Ви принципово не коментуєте і не пишете російською. Які були мотиви, коли ви відрікалися від мови північного сусіда?

- Що нас із Джулаєм відрізняє - він працює на російській мові. Я не можу собі такого дозволити, тому що вважаю: найперша ознака професіоналізму українського коментатора - знання української мови. Хай дивляться на це по-різному. Все одно мене ще не переконали в тому, що має бути якось по-іншому, що рідною мовою може бути російська. Це тоді не українська журналістика, я вважаю. Якщо ти насправді переживаєш за цю землю і за цю країну - має бути високий рівень знання рідної мови. У мене був той гріх. Я коментував російською один матч - на чемпіонаті Європи 2000 року. Він досі не дає мені спокою. Але після цього я сказав собі: зась! Навіть при тому, що в мене мама російськомовна, і російська мова була в моєму дитинстві найпершою.

- Вам пропонували роботу на ТК "Футбол", але ви відмовилися. Чому? Адже там мали б можливість коментувати улюблений кальчо...

- Мені телефонував Вітя Вацко - його керівництво попросило. Пропонував коментувати Серію А. Я не хочу працювати на телеканалі "Футбол". Чому? Тому що для мене важливо - де ти працюєш. Для мене важливо, хто навколо тебе. Там я не хочу працювати.

- Зараз ви працюєте над бельгійською, голландською першостями, Чемпіоншипом. В чому фішка цих чемпіонатів?

- Насправді, будь-який чемпіонат може бути цікавим, якщо ти його пізнаєш, глибоко занурюєшся. Я вже давно по-справжньому закохався у чемпіонат Нідерландів. Спочатку через те, що ніколи не працював над ним, глибоко не занурювався. А зараз готовий навіть до того, що трохи вболіватиму за голландську збірну на Кубку світу. Це при тому, що в школі (а у нас був спортивний клас) після чемпіонату Європи-1988 ми розділилися на шанувальників Італії та Голландії. Щоб не витрачати час на поділ кожного разу, практично три останні класи ми грали в "Італію" і "Голландію". Я був капітаном "італійців".

- В ефірі часто цитуєте поезію Шекспіра, Костенко, Коломієць. Це домашні заготовки, чи уривки виринають у пам'яті спонтанно?

- Я взагалі дуже люблю поезію. Не можу сказати, що це домашні заготовки. Просто дуже багато читаю поезію. Тамара Коломієць, наприклад, для мене відкрилася після народження сина, після того, як я почав купувати дитячі книжки і йому читати. Коломієць - прекрасний поет для малечі. Ну а що вже коментувати Ліну Василівну Костенко чи мого улюбленого Василя Симоненка. Це мої духовні вчителі, їх книжки у мене завжди перед очима.

- Що читаєте зараз?

- Якраз закінчив останню книжку Стівена Кінга "Доктор Сон". Це продовження "Сяйва" - його найбільш знаменитої книжки. Я дуже люблю Кінга, і от дочитав роман "Доктор Сон", який тільки-но написаний - у 2013 році. Всім рекомендую! Як правило, читаю паралельним курсом дві книжки - історичну і художню. Така в мене з'явилася звичка останнім часом. З історичного тільки-но прочитав книжку про Івана Степановича Мазепу - нашого найславетнішого гетьмана. Автор - петербурзький історик, професор Санкт-Петербурзького державного університету Тетяна Таїрова-Яковлєва. А книга, якщо цікаво, має назву "Іван Мазепа і Російська імперія. Історія "зради".

- Ви практично не розлучаєтеся з кепкою. Як у вас з'явилася ця звичка?

- Ну-у-у, у мене улюблений одяг - це кепка і шорти, джинси (Усміхається). Ну але кепка - це номер один. У мене їх багато. Було ще більше, але я їх дарую постійно своїм друзям. Зо два десятки кепок зараз таки набереться вдома.

- Це від любові до НХЛ?

- Так! Я б з радістю, звісно, купував енхаелівські кепки. Одного разу мені привезли з Бостона кепку моїх улюблених "Брюїнз". Однак в Україні справжні енхаелівські кепки купити дуже проблематично, вони до нас не долітають.

- У попередньому інтерв'ю ви казали, що в українському чемпіонаті багато "настільного" футболу. Як гадаєте, сьогоднішня Революція в державі здатна щось змінити в цьому плані на краще?

- Дуже-дуже велике питання... Вірю в те, що зміни будуть у футболі, тому що це вже всім набридло - ті постійні договірні матчі і "настільний" футбол. Так само я вірю, що ми житимемо в новій країні. Принаймні, у старій країні жити вже не хочеться. І я думаю, не тільки мені.

- Шовковський, Левченко, Галюза та ряд інших футболістів вже підтримали Революцію. На ваш погляд, чому мовчать решта їх колег? Вони бояться? Чи, може, їм подобається жити в такій Україні?

- Скоріш за все - другий варіант. Їм комфортно. У них стабільна зарплата, правда? У них не просто стабільна, а висока зарплатня. Вони отримують величезні гроші у порівнянні з нами. Тому їм комфортно жити у такому своєму світі. Вони запливають жирком. Тож не бачать потреби страйкувати, бунтувати. Вони цієї потреби не розуміють. Ну так, Шовковський написав в інтернеті. Напевно пішов до пам'ятника Шевченку. Але писання в інтернеті - це ж не боротьба, правильно? Ясно, що це потрібно мати сильний дух, аби публічно виступити. Адже то вже публічний виступ, якщо напише Шовковський. Але це все одно - боротьба в інтернеті, біля комп'ютера. Так що вони живуть у своєму світі - затишному, жирному. Вони не розуміють, за що можуть вийти люди на барикади.

- Ви неодноразово були на барикадах. Що там побачили?

- Я побачив, що ці люди не зламаються. Люди, які є там, просто приречені на те, щоб вистояти і перемогти. Там дуже сміливі і вільні люди. Ця сміливість не те що надихає, вона тебе "заряджає" - ця абсолютна свобода Запорізької Січі, яку можна побачити тільки там зараз, на Хрещатику. Вона дає впевненість у тому, що "Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!", як написав великий поет.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: football24.ua
Теги: Денис Босянок 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (0)

Додай коментар першим