Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Перший покаже документалку про події у Вільнюсі у січні 1991-го

Розмір тексту:   Розділ: Новини телекомпаній Опублікував: Володимир Мула12 січня 2015 р., 14:24
Перший покаже документалку про події у Вільнюсі у січні 1991-го

13 січня покаже документальний фільм "Січневий бій. Литовське радіо і телебачення 13 січня 1991-го".

Фільм присвячений подіям, під час яких у Вільнюсі (столиці тоді ще Литовської РСР) радянські війська брали штурмом незалежні литовські телевежу та телецентр, які захищали протестувальники проти радянської пропаганди. Стрічку Перший національний покаже на вшанування пам'яті загиблих.

"Того дня загинули та дістали поранення беззбройні люди. Вони боролися за свою свободу та за право на незалежність своєї країни і відстояли їх ціною власних життів та здоров'я", - анонсує НТКУ.

Стрічка вийде в ефірі о 21:55.

Прес-службі Першого вдалося поспілкуватися зі свідком трагедії, а нині генеральним директором Литовського радіо і телебачення Аудріусом Сяурусевічусом.

"У ніч з 12 на 13 січня відбувався штурм двох об'єктів у різних частинах міста: телецентру (телевежі), який передавав тоді наші програми (як це, до речі, відбувається і досі), і власне будівлі Литовського радіо та телебачення. Більшість людей тієї ночі загинули під гусеницями танків біля телевежі. Зараз вона розташована на вулиці, названій на їх честь - вулицею "13 січня". У цьому місці встановлено великий хрест, де щороку збираються близькі загиблих і громадяни, для яких важлива пам'ять тих подій. Суміжні вулиці названі іменами жертв трагедії. Біля будівлі Литовського радіо і телебачення, яку штурмував псковський спецназ, загинула одна людина. Її пам'ять вшановано меморіальною дошкою на будівлі та спеціальним майданчиком, з якого зазвичай починаються екскурсії для школярів. Таких екскурсій 13 січня проводиться безліч: діти приїжджають з усієї Литви, аби побачити експонати нашого музею і роботу студій. Понад два десятиліття увечері 12 січня біля будівлі (так само як біля Сейму і телевежі) запалюють багаття, п'ють чай і згадують минуле люди з різних куточків країни - учасники подій, їхні діти та онуки", - сказав Аудріус Сяурусевічус.

За його словами литовські журналісти, які прагнули бути незалежними, вели пряму трансляцію захоплення телевежі російським спецназом. "Що ж стосується роботи журналістів та операторів, то вона була воістину героїчною: одну з телекамер винесли в коридор, і коли штурмовики увірвалися до будівлі, її захоплення транслювалося у прямому ефірі. Зараз це вже не здається чимось незвичним, а на той час це було абсолютно унікально!", - сказав директор Литовського радіо і телебачення.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: Телекритика
Теги: Перший національний 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (0)

Додай коментар першим