Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Гендир "1+1" заявив, за яких умов заборона російського телепродукту може бути ефективною

Розмір тексту:   Розділ: Інші новини Опублікував: Володимир Мула15 червня 2015 р., 15:46
Гендир "1+1" заявив, за яких умов заборона російського телепродукту може бути ефективною

Генеральний директор групи "1+1 медіа" Олександр Ткаченко вважає, що заборона російського телевізійного продукту в Україні може бути ефективною за умови змін у законодавстві - квот на український і європейський продукт в ефірі, а також визначення за законом критеріїв копродукції. Про це він написав у колонці на сайті tsn.ua.

Пан Ткаченко нагадав, що з 4 червня набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України". Закон зокрема забороняє серіали, де головним героєм виступає російський військовий або співробітник правоохоронних органів, а також серіали, вироблені з початку 2014-го року.

"Україна чи не вперше за 20 років отримала реальний шанс створити свою індустрію кіно і серіалів...Чи стане після цього російських серіалів на українських екранах менше? Не зовсім. Чи буде це стимулом для народження української індустрії кіно і серіалів? Тільки частково", - вважає пан Ткаченко.

За словами керівника "1+1 медіа", цей закон за бажання телевізійники зможуть різними шляхами обходити, і такі спроби вже відбувається.

"Якщо це якась неназвана силова структура, то буде досить перезняти кілька так званих заявочних планів - вулиці Москви поміняти на вулиці Києва, грошові купюри на гривні, дати всьому цьому іншу назву - і ви дивитеся той же серіал з тими ж героями далі. І це вже робиться. Або ось ще один приклад. У законі сказано про заборону імпорту серіалів, знятих російськими юрособами c 2014-го року. Але хто сказав, що Білорусь, не тільки відомий у світі виробник устриць і лосося, але й не Новий Голівуд серед поліських боліт? І завтра відомі російські серіали просто поміняють прописку. Так само, як вони можуть поміняти її на Латвію, Кіпр або Віргінські острови", - зазначає керівник "1+1 медіа".

Олександр Ткаченко додав, що заборона російського продукту мала б стимулювати розвиток українського виробництва, однак канали через кризу бюджетів замість інвестицій у власне виробництво шукатимуть "схеми" завезення сюди російського продукту. Медіа-менеджер передбачає, що він продовжить користуватися попитом, до того ж - подешевшав. Водночас держава, ввівши заборону, не створила умов для підтримки вітчизняного виробництва.

"Немає ні системи преференцій, ні додаткового держфінансування", - констатує пан Ткаченко.

За словами керівника "1+1 медіа" існує два "відносно простих способи" зробити так, щоб заборона на російський продукт була ефективною і прозорою.

Пан Ткаченко нагадав, що у парламенті вже зареєстрований законопроект № 2766, який уточнює поняття "європейського продукту" в чинному законі по ТБ і визначає квоти для його трансляції в Україні. Пізніше його було доопрацьовано.

"Замість невизначеного "європейського продукту" там йдеться про країни, які ратифікували європейську конвенцію з ТБ і радіо (Росія та Білорусь цього не зробили і не зроблять - з політичних причин). Крім того, згідно з цим законом, українські мовники повинні будуть в період з 7.00 до 23.00 показувати не менше 80% продукту, виробленого в Європі, США і Канаді, і не менше 50%, виробленого в Україні. Це дозволить прибрати двозначні трактування раніше прийнятого закону і серйозно вплине на контент українського телебачення", - вважає він.

На його думку, Україна не повинна повністю припинити співпрацю є російською індустрією кіно та телебачення. "Нам не варто відгороджуватися стінами, якщо мова йде про якісні проектах за участі професіоналів, які не відзначилися "в боях" за "Новоросію". Тим більше, якщо це будуть по-справжньому спільні проекти", - написав Олександр Ткаченко.

Однак дуже важливим він вважає де факто спільне виробництво проекту. Це поняття також слід уточнити на законодавчому рівні згідно прийнятою в Європі "бальною" нормою. Ця норма визначає вітчизняний проект залежно від того, громадянином якої країни є автор, режисер, актори, де проводилися зйомки, чия техніка використовувалася тощо.

"Вага цих балів може бути різною, але завдяки йому також можна буде визначити, чи є випущений фільм або серіал по-справжньому спільним виробництвом або ж фікцією", - пояснив менеджер.

Олександр Ткаченко також заявив, що зараз в Україні чи не вперше за 20 років з'явився шанс створити власну індустрію серіалів.

"Тепер, не завдяки, а всупереч - війні і пов'язаними з нею змінами переваг і поглядів аудиторії - український глядач має можливість нарешті дізнатися, що ж це таке, український серіал. Ми знаємо, що таке польський, німецький, англійський, французький і навіть турецький серіал, а як виглядає український - ні. Так, ми навчилися створювати відмінні шоу і новини, але серіали складають основу телебачення", - зазначив він.

Нагадаємо, на ІІІ Львівському медіафорумі генеральний директор групи "1+1 медіа" Олександр Ткаченко заявив, що серіали "Останній москаль" і "Гвардія" довели доцільність курсу на власне виробництво серіалів.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: ТК
Теги: Олександр Ткаченко 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (1)

 
  • Сергій
    16 червня 2015 р.
    Відповісти
    Для чого ж забруднювати рідну мову,придумуючи такі огидні слівця - гендир? Або ж автор ненавидить все українське,або ж хоче образити п.Ткаченка.