Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

СБУ взялася за "Зеонбуд"

Розмір тексту:   Розділ: Інші новини Опублікував: Володимир Мула27 листопада 2014 р., 15:34
СБУ взялася за "Зеонбуд"

Служба безпеки України звернулася до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з листом щодо діяльності компанії "Зеонбуд".

Про це стало відомо на засіданні Нацради 27 листопада.

За словами заступника голови Нацради Григорія Шверка, у листі за підписом першого заступника голови СБУ Василя Грицака, що надійшов 24 листопада, йдеться про те, що з вересня поточного року по теперішній час ТОВ "Зеонбуд" частково кодує сигнал телеканалів, що суперечить ліцензійним умовам та обмежує доступ громадян до телебачення. СБУ попросила Нацраду вжити заходів правового реагування на ситуацію.

За словами відповідального секретаря Нацради Катерини Котенко, у листі СБУ є також тези про те, що "Зеонбуд" має непрозору структуру власності, оскільки засновником товариства виступає офшорна компанія "Планбрідж лімітед", та про монопольне становище "Зеонбуду".

Катерина Котенко процитувала частину листа СБУ:

"Службою безпеки України отримується інформація, яка свідчить про наявність певних негативних чинників у діяльності ТОВ "Зеонбуд", окремі з яких заслуговують на втручання регуляторних органів, одним з яких є Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Зокрема, ТОВ "Зеонбуд" має непрозору структуру власності, засновником товариства виступає офшорна компанія з обмеженою відповідальністю "Планбрідж лімітед", що не виключає можливості до прихованого перерозподілу власності ТОВ "Зеонбуд" на користь компаній-резидентів держави, військовій агресії якої Україна де-факто протистоїть.

ТОВ "Зеонбуд", використовуючи монопольне становище, встановило тарифи на свої послуги, які в 4-5 разів перевищують їх собівартість, що дозволило протягом двох років отримувати надприбутки за рахунок українських компаній. При цьому українські виробники телетюнерів були усунуті з ринку та недопущені до тендеру на забезпечення громадян необхідним обладнанням за кошти держбюджету.

Створені передумови до використання українського радіочастотного ресурсу для поширення іноземних платних телеканалів в умовах, коли понад 150 українських регіональних мовників опинились на межі знищення.

Виявлено, що з вересня по теперішній час ТОВ "Зеонбуд" частково кодує сигнал у мережі ефірного цифрового телебачення, що суперечить ліцензійним умовам та створює обмеження в доступі громадян до інформації, в тому числі через необхідність додаткових витрат на придбання модулів умовного доступу для розкодування цифрового сигналу".

Реагуючи на звернення СБУ Нацрада прийняла рішення оголосити "Зеонбуду" попередження за порушення пункту 4 "Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги" в частині зобов'язання провайдера програмної послуги виконувати умови ліцензії щодо розповсюдження програм у складі чотирьох мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ- 3, МХ- 5 у відкритому вигляді.

Нацрада дала "Зеонбуду" час на усунення порушень (розкодування каналів) до 31 грудня 2014 року.

Звернення СБУ не було вказівкою, але воно дало підстави Нацраді застосувати санкцію до "Зеонбуду", пояснив Григорій Шверк: "До нас періодично звертаються різні державні органи: прокуратура декілька разів зверталася, зараз СБУ. У нас за законом є можливість або обов'язок на підставі звернень уповноважених органів приймати свої рішення щодо телерадіоорганізацій. У даному випадку це звернення дало нам можливість оголосити попередження компанії".

Фактично регуляторний орган з усіх викладених у листі СБУ факторів спирався на один - кодування каналів, але не на непрозору структуру власності чи зловживання монопольним становищем. Григорій Шверк пояснив це так: "Ми можемо оголошувати попередження тільки стосовно виконання закону про телебачення і радіомовлення, а також виконання умов ліцензії. У законі, на жаль, немає пункту про те, що телерадіокомпанії обов'язково мають розкривати своїх власників, тож за це ми не можемо оголошувати попередження. А за невиконання умов ліцензії про трансляцію каналів у відкритому доступі - можемо".

Втім, інформація від СБУ впливала на мотивацію членів Нацради, наголосила Катерина Котенко: "Володіючи інформацією, яка викладена в листі СБУ, ми й приймали рішення. Адже на рішення впливає сукупність факторів".

Керівник юридичного відділу компанії "Зеонбуд" Ірина Аляб'єва під час обговорення питання "Зеонбуду" на засіданні Нацради зауважила, що компанія не мала змоги ознайомитися з проектом рішення (Нацрада нового скликання дійсно цього разу чи не вперше не оприлюднила проектів рішень, на що голова Нацради Юрій Артеменко заявив, що оприлюднення проектів - це не обов'язок регулятора, а його добра воля).

Також пані Аляб'єва нагадала, що "Зеонбуд" розкодував сигнал 16 телеканалів, про що вже інформував Нацраду. "Але ж це все одно суперечить ліцензійним умовам?", - запитав Григорій Шверк. "Так", - визнала юрист "Зеонбуду".

Юрій Артеменко нагадав представниці цифрового провайдера про кілька листів до "Зеонбуду", на які Нацрада хотіла б чимшвидше отримати відповіді: "Я надіслав за дорученням Нацради кілька листів вам, де поставив три питання, і хотів би отримати відповідь. Перше - коли ви розкодуєте інші канали? Бо з вашого боку лунало на попередніх засіданнях, що вам потрібен термін на закупівлю обладнання і до 1 січня ви розкодуєте канали. Друге - ми звернулися до телерадіоорганізацій, які мовлять на сьогодні завдяки вам у кодованому вигляді, з проханням пояснити ситуацію. Близько 10 каналів надіслали листи, що вони не хочуть цього, що вони писали вам листи, що несуть відповідальність за дотримання авторських прав правовласників, що вони до вас зверталися неодноразово, але не отримали жодних відповідей. Хотів би, щоб ви відповіли на ці листи, бо на підставі відповідей телекомпанії будуть готувати позови. І третє - хотів би звернути вашу увагу на наш лист про використання у вашій рекламі торгового знаку Т2. Ми однозначно виступаємо за проведення інформаційної кампанії з цифрового телебачення, але ми за те, щоб не порушувався закон про рекламу в частині соціальної реклами. Ви залишили в рекламі торговий знак Т2, ми просимо вилучити його з реклами".

Юрій Артеменко порадив компанії "Зеонбуд" уважно поставитися до листа СБУ (копію документу він передав юристу компанії), тому що "лист СБУ - це дуже тривожний дзвіночок, СБУ займається інформаційною безпекою держави".

Це вже друге попередження компанії "Зеонбуд" від Нацради за невиконання умов ліцензії щодо розкодування сигналу телеканалів. Однак перше попередження компанія оскаржила і виграла суд першої інстанції. Нині триває розгляд апеляційної скарги Нацради, тому попередження поки що чинне. "Ми оскаржили рішення першої інстанції, але вважаємо, що юридична перспектива в нас не дуже гарна, - розповів Григорій Шверк. - Поки що попередження діє, але за моїми оцінками, апеляційною інстанцією буде прийнято рішення проти нас, бо ми порушили певні процедурні питання, а саме не повідомили належним чином компанію, що їй має бути оголошено попередження. Цього разу в нас є докази, що "Зеонбуд" отримав листа з повідомленням про заплановане рішення. Ми готові відстоювати свою позицію в суді".

Нагадаємо, що 17 липня Нацрада зобов'язала "Зеонбуд" протягом місяця розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення і забезпечити виконання умов ліцензій телеканалів щодо розповсюдження програм у відкритому вигляді. Протягом місяця цього не відбулося. Відтак, 21 серпня Нацрада оголосила попередження "Зеонбуду" за невиконання рішення і дала два тижні на виправлення порушень (тобто розкодування). "Зеонбуд" оскаржив попередження і в жовтні виграв справу в першій інстанції.

10 вересня "Зеонбуд" розкодував 16 каналів: НТН, Новий канал, СТБ, ТЕТ, Tonis, Перший національний, "Україна", "Мега", М1, К1, "Інтер", "1+1", ICTV, 5 канал, "2+2", БТБ. Нацрада взяла до відома часткове виконання "Зеонбудом" рішення про розкодування. Пропозиції оголосити компанії попередження, звернутися до суду про анулювання ліцензії або ж просто дати компанії чітко визначений строк на остаточне виконання рішення Нацради (до 13 вересня, до 1 листопада або до 31 грудня 2014 року) не набрали достатньої кількості голосів Нацради.

Станом на 25 вересня "Зеонбуд" розкодував сигнал 20 телеканалів із 32 (16 загальнонаціональних і 4 регіональних). За даними Нацради, закодованими залишалися телеканали "Ентер-фільм", Zoom, "Кіноточка", К2, "Піксель", Xsport, НЛО TV, Dobro, "Голдберрі", Business, "Вінтаж ТВ", "Ескулап-TV".

З вечора 10 жовтня по ранок 13 жовтня (на вихідні 11-12 жовтня) "Зеонбуд" знову увімкнув кодування майже всіх 32 телеканалів у мультиплексах, крім каналу "112-Україна".

15 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку компанії "Зеонбуд" на предмет розкодування сигналу телеканалів, а також виконання інших умов ліцензії та законодавства України.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: Телекритика
Теги: СБУ 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (0)

Додай коментар першим