Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Володимир Мула

всі матеріали автора

Телебачення без спорту: а що далі?

Розмір тексту:   10 липня 2009 р., 00:42

Кожного вечора з екрану телевізора ми дізнаємось головні події України та світу. Випуски новин стали візитною карткою телекомпаній та невідємною частиною нашого життя.

Але замість того, щоб продовжити випуск новин черговою порцією інформації з світу спорту, телекомпанії пускають титри з погодою (в кращому випадку) чи одразу транслюють черговий дешевий серіал.

Але що сталось? Куди зникли спортивні огляди, тижневики та просто цікаві передачі , які були необхідні українському вболівальнику? Згадуючи всі українські ефірні канали, не одразу усвідомиш, на яких є спорт, а на яких немає. Тільки ICTV згадується одразу, на якому спортивні огляди виходять майже від початку створення телеканалу. Спробуємо розібратись в даній ситуації, що склалась в медійному просторі по відношенню до спортивних передач:

- телеканал «Інтер». Так, так. Наш рідний , загальнонаціональний канал! Спортивної редакції на телеканалі немає вже більш ніж 1,5 роки!. А здається, що це було зовсім недавно, коли Руслан Свірін своїм фірмовим киванням правої брови збирав біля екранів чисельну аудиторію шанувальників спорту (в даний час Руслан знайшов собі відповідний канал , яким став телеканал «Київ», де разом із ще одним «інтерівцем» Романом Кадєміним займається своєю улюбленою справою);

- телеканал «НТН». Після входу телеканалу в Медіа-Холдинг («Інтер», «Інтер+», «Ентер», «Ентер Фільм», «Кіно», «НТН», «К2» ,«К1», «Мегаспорт») спортивна редакція була ліквідована. Це пояснювалось тим, що до Медіа-Холдингу вже входить спеціалізований канал «Мегаспорт»;

- телеканал «1+1». Спортивні новини перестали виходити в прайм-тайм (20.00). Натомість , спортивний огляд перенесли на 23.00 та зробили ранковий дайджест, який також не всі зможуть подивитись. Це означає, що чиновники телеканалу віддали перевагу рекламі, а не потоку інформації пов’язаної зі спортом.

На «СТБ» та «Новому каналі» теж не все гладко. Першому новини з світу спорту готує спортивна редакція вище згаданого ICTV (на цей крок керівництво пішло з метою зменшення затрат Медіа-Холдингу, до якого входять: «ICTV», «СТБ», «М1» та «Новий канал»), а інший дивом зумів відстояти права на вихід в ефір спортивних новин.

Добре, що в Україні спромоглися створити спеціалізований спортивний канал «Мегаспорт», який хоча б трішки може втамувати «інформаційний голод» шанувальникам спорту. Але цей факт не може служити причиною для того, щоб глядачі в пошуках цікавинки одразу перемикали на цей канал і чекали на черговий випуск новин. Ну не соромно…???

Висвітлення тієї чи іншої новини – це як смачно приготовлена страва. Але самого приготування мало, потрібно ще вміти красиво її подати! Щось на кшталт цього відбувається з відповідною новиною. І чим більше телеканалів будуть подавати її, тим кращу і об’єктивнішу оцінку глядач може їй зробити.

Ви можете заперечити мені і сказати, що для всіх любителів спорту існують відповідні канали. Так, вони безперечно є. Але ці канали або присутні в пакетах кабельних операторів, або на супутнику в закритому вигляді. Свіжим прикладом може служити телеканал «Футбол», який хоче швидко завоювати прихильність аудиторії, роблячи ставку на розповсюдження тільки в кабельних мережах. Всім зрозуміло, що такі канали витрачають великі кошти на придбання свого «контенту», але можна було б щось зробити і для людей, які не мають змоги дивитись «кабель» чи супутникове телебачення, або, принаймні, не забирати те, що є.

І зовсім не хочеться зараз згадувати те, що могло трапитись з показом матчів Ліги Чемпіонів, якщо б телеканал «ТЕТ» не купив другу субліцензію на їх показ. А здавалось, що з цим не мало бути ніяких проблем. Проте в останній момент Перший Національний, який транслював матчі найпрестижнішого турніру Європи з часів першого виступу українських команд на міжнародній арені, не зміг домовитись з компанією «Поверхность Спорт-ТВ». І до самого кінця український глядач не знав, чи буде бачити він футбол, чи ні. Нонсенс!

Так, ми всі хочемо переходу українського телебачення «на цифру». І дай Бог, щоб так було. Сподіваюсь, що до того часу ситуація зі спортом на телебаченні зміниться і чиновники телеканалів зроблять необхідні висновки, адже, щоб втілити мрію в реальність, необхідно відлагодити відповідний механізм, який потім прослужить не один рік і буде прикладом для наступних поколінь.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: Телепростір
Теги: Телебачення 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (0)

Додай коментар першим