Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Німецький експерт "Євробачення-2013": "Я радий, що Україна з Азербайджаном не перемогли"

Розмір тексту:   Розділ: Дайджест Опублікував: Володимир Мула22 травня 2013 р., 11:22
Німецький експерт "Євробачення-2013": "Я радий, що Україна з Азербайджаном не перемогли"

Чи може "Євробачення" сприяти утвердженню демократії? Німецький експерт Ян Феддерсен розповів у інтерв'ю DW про те, чому він радий, що наступне "Євробачення" відбудеться не в Україні чи Азербайджані.

Ян Феддерсен, один з найвідоміших німецьких експертів "Євробачення", вітає результати пісенного конкурсу в Мальме й радіє тому, що перемогу на ньому не одержала жодна із колишніх республік СРСР із авторитарними режимами. У інтерв'ю DW Феддерсен пояснює свою позицію та розмірковує про те, чи може проведення такого конкурсу як "Євробачення" сприяти утвердженню демократичних цінностей.

- Як Ви прокоментуєте результати цьогорічного пісенного конкурсу "Євробачення"?

- Це очікувана перемога Данії, її можна було передбачити. Це естетичний компроміс більшості європейських країн. Данка Еммелі де Форест отримала бали майже від усіх країн-учасниць конкурсу, чого не скажеш про Азербайджан та Україну. Я радий, що Данія перемогла і що наступного року "Євробачення" відбудеться в тому ж регіоні, тільки з іншого боку протоки Ересунн. Це регіон, де стандарти демократичного громадянського співіснування знаходяться на найвищому рівні. Чого не можна сказати про Україну та Азербайджан. Тому я дуже радий, що ці країни не перемогли. Я визнаю, що представники Азербайджану, Росії та України презентували пісні, що технічно відповідали найвищим західним стандартам. Проте знову віддавати нагороду країні, режим якої - чи-то в Азербайджані, чи в Росії, чи також в Україні - за допомогою "Євробачення" надягне демократичний костюм? Добре, що наступного року східноєвропейські автократичні країни не використають престиж конкурсу на свою користь.

- Тобто, на Вашу думку, Європейська мовленнєва спілка (EBU), яка, власне, й організовує "Євробачення", повинна також зважати на ситуацію з дотримання прав людини - подібно до Ради Європи?

- Перший канал німецького телебачення ARD ще минулого року перед фіналом конкурсу в Баку заявив, що у разі, якщо "Євробачення", наприклад, проходитиме в Мінську, то його однозначно бойкотуватимуть. У "Євробаченні" моужть брати участь всі країни, тут жодної дискримінації немає. Але, на мою думку, EBU, як і Рада Європи, має приділяти увагу тому, щоб країни, у яких проводиться "Євробачення", відповідали хоча б мінімальним європейським демократичним стандартам щодо дотримання прав людини. Не виключено, що в майбутньому також країни "арабської весни", тобто Півночі Африки захочуть подати свої заявки на участь у "Євробаченні". Адже вони теж є членами європейської мережі телерадіокомпаній. "Євробачення" не є політичною організацією. І у випадку цих країн можна сказати: ласкаво просимо, але ви повинні терпимо ставитися до участі у конкурсі Ізраїлю і дотримуватися демократичних стандартів.

- Коли "Євробачення" проводилося в Азербайджані, це бодай на якийсь час привернуло увагу Європи до демократичних дефіцитів у цій країні і навряд чи посприяло іміджеві країни. Хіба це - не позитивний момент?

- Я вважаю, що необхідного обговорення прав людини в Азербайджані минулого року не відбулося. Спрацювала, мабуть, радше діалектика негативного: більшість німецьких журналістів не мали великого інтересу до виконавця від ФРН Романа Лоба, тому переключилися на політику. Люди в Баку були дуже привітними. Проте я все одно виступаю проти того, аби "Євробачення" проводилося в країнах, якими керують автократичними методами.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: DW
Теги: Україна Азербайджан Євробачення-2013 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (1)

 
  • Харьковчанин
    22 травня 2013 р.
    Відповісти
    Эксперт явный мудак.